25.01.2010., ponedjeljak

Foto poruka

18.01.2010., ponedjeljak

Svijest o postojanu Boga donosi sreću



Današnje vrijeme uvelike se razlikuje od onoga u kojemu su živjele generacije prije nas. Tehnološki je napredak uzeo danak. Živi se brže, a to dovodi do pomanjkanja vrjemena i pojave stresa. Mnogi liječnici kažu kako je stres bolest 20. i 21. stoljeća. Iz njega se razvijaju mnoge druge bolesti, a depresija i anksioznost su neke od njih.

Kako vjera može pomoći u savladavanju tih teških stanja? Nedavno je tome razmišljao i psiholog Michael Inzlicht koji je u tu svrhu proveo dva istraživanja. Sudionici su riješavali zadatke dok su im elektrode mjerile aktivnost mozga. Pokazalo se kako oni koji su vjernici imaju smanjenu aktivnost u dijelu mozga koji izaziva depresiju. Naime, kada postoji veći žar vjere mozak sam smanjuje aktivnosti u dijelu mozga koji izaziva anksioznost i osjećaj krivnje. To za posljedicu ima manje pogrješaka u novom djelovanju i ponašanju. „Ovaj se dio mozga možete shvatiti kao svojevrsni alarm koji zvoni kad čovjek pogriješi ili osjeti nesigurnost, čak strah“ kaže autor istraživanja, koji radi na University of Toronto Scarborough, a prenosi portal Total-balance.net.“Ustanovili smo da su ljudi s osviještenom duhovnom stranom svog bića, kao i oni koji jednostavno vjeruju u postojanje božanske sile, znatno smireniji u situacijama životnih izazova. Lakše ostaju mirni i kada oko njih bjesni oluja. S mnogo manje stresa reagiraju kada pogriješe ili se nađu u opasnosti. Uslijed svega toga, duhovno osviješteni sudionici testa radili su i manje grješaka u rješavanju zadataka, te takvo stanje uma zadržali” ističe Inzlicht. Anskioznost je „mač s dvije oštrice“ te je ponekad potrebna za psihološko zdravlje: „ona može biti negativna, jer u velikom obimu čovjeka paralizira strahom. No, korisna je u smislu u kojem djeluje poput savjesnog savjetnika – upozorava na grješku i ljude drži budnima, da je ne ponove“, zaključuje autorica teksta s portala Brigita Lajt.

Vjera je danas potrebnija nego ikada, a ohrabruje spoznaja što izravno utječe na ljudsko zdravlje, a što su dokazala i dva istraživanja profesora Inzlichta. Čovjekova svijest o tome kako je, osim tjelesnog, i duhovno biće, donosi golemu povlasticu, djeluje smirujuće, uveseljavajuće, ohrabrujuće i umirujuće pri suočavanju s životnim izazovima i teškoćama.

INFO GLASilo REFORMAtus
2010.© #15730

© 2005.-'10. Za ispis -PRITISNITE-
11.01.2010., ponedjeljak

Djelovanje Reformirane crkve Zagreb u 2009.


Nakana je vjernika, prezbiterija i pastoralnog vodstva poticati duhovnu obnovu i izgradnju onih koji su u potrazi za Istinom, a pozvani od Boga na vječno spasenje. Duhovno izgrađivati, razvijati i utvrđivati vjernike u istinama Kristovog nauka i Biblije, kroz kršćanski nauk temeljene na nepogrješivosti Svetog Pisma i reformirane - kalvinske teologije.

Rad i aktivnosti koje organiziramo, te projekti i službe u koje smo uključeni imaju za cilj svjedočiti Gospodina Krista Isusa koji je: Put Istina i Život; vršiti pastoralnu službu zajednici vjernika i afirmirati Crkvu. U tom smislu redovito, na tjednom nivou, organiziramo Bogoštovlje svake nedjelje na Dan Gospodnji i velike kršćanske blagdane, Proučavanja Biblije, Molitvene sastanke. Kateheze poučavamo kako je izraženo u Katekizmu i Vjeroispovijedanju naše Crkve, te ostalim izričajima reformiranog nauka. Organiziramo i druga tematska predavanja. Crkvena općina ima dobro organiziranu pastoralnu skrb vjernika. Pored navedenih aktivnosti organiziramo aktivnosti edukativnog i evangelizacionog sadržaja.

U sklopu Crkvene općine razvijamo multimedijalne, internetske i izdavačke projekte. Imamo razvijenu sekciju za mp3 tj. audio sadržaje, prezentacije te video sa religijskim sadržajima. Informativno internetsko glasilo Reformatus i dalje donosi: informacije, vijesti i osvrte iz naše domovine, inozemstva i kršćanstva. Časopis Lux, redovito tiskamo na dvadeset stranica A3 formata u crno-bijeloj boji. Lux obuhvaća različite teme iz primijenjene biblijske znanosti, povijesti crkve, biografske osvrte, katehetske, reformirane pouke te vijesti.

Pozivamo sve istinske vjernike i one koji se osjećaju kao evangelički (luteranski) ili reformirani (kalvinski) kršćani da nam se pridruže u nastojanjima kako bi u našoj domovini gradili Božje Kraljevstvo.

INFO GLASilo REFORMAtus
2010.© #15660




© 2005.-'10. Za ispis -PRITISNITE-

< siječanj, 2010 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

myspace layouts

Reformirana kršćanska (kalvinska) crkva je povijesna vjerska zajednica i dio hrvatskog kulturnog nasljeđa.
U Hrvatskoj djeluje od 16.st., a prve su župe osnovane oko 1540.
Bila je rasprostranjena u:
Međimurju, okolici Zagreba, Slavoniji i posebno Baranji.
Crkva je samostojna u okviru države.
Ustrojena je po sinodalno-prezbiterijalnom načelu.
Između zasjedanja Sinode
(koje je vrhovno tijelo) Crkvu vodi Sinodalno vijeće na čelu koga je biskup koji se bira na mandat.
Crkvene općine su vođene od pastora i prezbiterija Crkvene općine.
U Hrvatskoj ima 4000 vjernika, organiziranih u dvadesete dvije Crkvene općine,
u svijetu više 80.000,000 aktivnih vjernika koji su dio naše Alijanse.


Reformirana crkva je dio krovne organizacije Reformirane, Prezbiterijanske, Kongregacijonalne, te Ujedinjene Crkve koja ima administrativno sjedište u Ženevi.



Članicom SARC-a mogu biti samo one Crkve koje nakon podnesene zamolbe mogu dokazati i pokazati da njeguju istinski reformatorski: kalvinski nauka, te prezbiterijalni sustav crkvene uprave.
________
Ukoliko želite saznati više o kršćanstvu: reformaciji i prezbiterijanizmu javite se, a pritiskom na adresu možete nam poslati elektroničku poštu:




Medulićeva 18,
10144 Zagreb, HR
tel/fax 01 4810696


________
Zalažemo se;
za promicanje kršćanskog nauka,
ekumenskog zajedništva, dijaloga, suživota različitosti
i tolerantnosti prema svima!
Protivimo se;
svim oblicima jednoumlja, fundamentalizma,
fanatizma i netolerancije!
______