20.07.2009., ponedjeljak

Crkva sv. Petra

Predstavljamo Crkvenu općinu Reformirane crkve u Švicarskoj. Nazvana je katedrala sv. Petra, a tamo je propovijedao i poznati reformator Jean Calvin (Kalvin).

Danas u njoj djeluje zajednica vjernika. Crkvena općina ima dva pastora Vincent Schmid, Claude Vanderlinden te vijeće Crkvene općine koje sačinjavaju Gabrielle Lodygensky, Cristina Manuela Fedele, Nathalie Velay, Jean-Luc Persoz, Anne Dapples, Susanne Foglietta, Guillaume Taylor, Jocelyne Bourquin, Catherine Fauchier-Magnan, Richard Gautier, Cyrille Vernes, Elise Cairus.




Zajednica vjernika se okuplja na redovitim bogoštovljima, organiziraju kateheze za djecu i mlade te različite sadržaje za vjernike i društvenu zajednicu. Temeljna svrha je naviještanje Evanđelja te svjedočenje nauka Gospodina Isusa Krista.

Budući je crkva i kulturni spomenik posjetitelji mogu obići i upoznati se sa poviješću i utjecajem na duhovni i kulturni život grada. Zajednica vjernika pored bogoštovnih i pastoralnih aktivnosti organizira i različite kulturne događaje te koncerte.

Unatoč sekularizaciji Europe, Reformirana crkva još uvijek ostavlja trag na teološku misao i duhovnost. To je jedna od četiriju najvećih crkava Europe. Pored Rimokatoličke, Episkopalne i Evangeličke te djelomično Pravoslavne predstavlja temelj duhovnog i kulturnog razvoja našeg kontinenta. U punom je zajedništvu sa Evangeličkom crkvom, te prisna sa Episkopalnom. Sa tradicionalnim Crkvama kao što su Rimokatolička i Pravoslavne njeguje ekumenske odnose, u cilju stvaranja okvira zajedničkog svjedočenja evanđelja onima koji su u potrazi za Istinom.

INFO glasilo Reformatus

Reformatus, 2009.© #13900






Image Hosted by ImageShack.us



© 2005.-'10. Za ispis -PRITISNITE-
13.07.2009., ponedjeljak

Novi broj LuX-a


Iz tiska je izašao novi broj biltena za duhovnu obnovu.

Ovaj broj je tematski posvećen 500. godišnjici rođenja velikog reformatora Jeana Calvina (Kalvina). Donosimo biografske crte iz njegova života, pored toga možete pročitati o pobjedi nad izazovima života iz primjera Svetoga pisma, te nauk Reformirane crkve o predodređenju i izboru, vijesti i druge teme.

Uz ovaj broj Lux-a možete dobiti i kratku biografiju o ovom velikom reformatoru koji je ostavio neizbrisiv trag na cjelokupnu povijest kršćanske misli i ustroja Crkve. Kalvin je bio pobožan, iskren i predan vjernik. Svojim je naukom naviještao Radosnu vijest Evanđelja, te poticao vjeru u jednog Boga objavljenog u Svetomu Trojstvu. Njegov nauk je centriran oko poučavanja nauka Svetoga pisama i navještaja Spasitelja svijeta Gospodina Isusa Krista!

Ovaj broj Lux-a možete naručiti na navedenu adresu ili telefonski, a putem elektroničke pošte, ako pritisnete naznačenu adresu.

Medulićeva 18, 10144 Zagreb, HR tel/fax 01 4810696 Pojedinačni primjerci se ne naplaćuju.

Pritiskom na POVEZNICU pročitajte o Kalvinu i na Križu života, koji je najčitaniji katolički vjerski portal u Hrvatskoj.

INFO glasilo Reformatus

Reformatus, 2009.© #13860



myspace layouts


Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us

myspace layout codes myspace layout codes myspace layout codes



Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us
Reformatus, 2009.©




© 2005.-'10. Za ispis -PRITISNITE-
06.07.2009., ponedjeljak

500. godišnjica rođenja reformatora, 10. srpanj 2009.

Image Hosted by ImageShack.us


SVJETSKA ALIJANSA REFORMIRANIH CRKAVA koja broji oko 80 milijuna aktivnih vjernika, u 107 zemalja, sa 215 Crkava organiziranih na nacionalnom nivou, i više stotina tisuća Crkvenih općina diljem svijeta; obilježava petstotu obljetnicu rođenja velikog protestantskog reformatora Jeana Calvina.

Rođen je 10. srpnja 1509. u Noyonu, u Južnoj Francuskoj, a preselio se u vječnost 27. svibnja 1564. u Ženevi. Reformirana kršćanska (kalvinska) crkva u Hrvatskoj, također se prisjeća rođenja ovog velikog reformatora koji je ostavio neizbrisiv trag na teološku misao te svojim pobožnim i predanim životom dao trajni poticaj vjernicima da nasljeduju onoga koga je i on slijedio, vjerovao i komu se jedinom u duhu i istini klanjao; Gospodina Isusa Krista.

Njegov je nauk jezgrovito sažet u rečenici koju je izrekao: «Mudrost i gotovo sve što znamo sastoji se od spoznavanja Boga i upoznavanja nas samih!». Cijeli njegovo nauk i životno djelovanje temeljilo se na vjeri i spoznavanju Boga te otkrivanju, upoznavanju i usavršavanju karaktera, odnosno rasta u pobožnosti. On je jedan od najznačajnijih teologa reformacije. Bio je vrlo plodan spisatelj, a najpoznatiji rad mu je djelo iz područja sustavne teologije, Instrukcije kršćanske religije, koje je pisao dugi niz godina, a završio 1559. Termin se kalvinizam koristi za opisivanje: reformiranog nauka, sustava teorije i prakse ekonomije te društvenih odnosa. Jean Calvin je svoju teologiju i praksu temeljio na nauku Svetoga pisma, rano-crkvenoj tradiciji, posebno učenju sv. Augustina, i pozitivnoj praksi kršćanstva tijekom cijele povijesti.

Izdvajamo nekoliko misli koje su mu bile vodilje tijekom života: Bog je suvereni i pravedni Vladar svega živoga i neživoga te Stvoritelj koji voli i prašta, koji je spor na ljutnju i bogat milosrđem. Iz neuvjetovane i velike ljubavi poslao je svoga Sina, Gospodina Isusa Krista da umre za spasenje onih koje je Bog odabrao za vječni život. Spasenje je Božji dar i ne može se kupiti ili zadobiti, nego je darovano, po milosti Božjoj, onima kojima Bog uputi poziv za vječno spasenje i dadne im dar vjere. Sveto pismo je izvor nauka te smjernica za život i praksu Crkve. Biblija je Božja objava čovjeku, a knjige Sv. Pisma su nadahnute, poučne i smjerodavne za život, duhovnost i bogosloviju. Crkva je zajednica vjernika te integrativni dio društva tamo gdje postoji. Ona je zajednica odabranih i pozvanih za vječno spasenje, koji u toj činjenici nalaze utjehu i poticaj za život.

Calvin je kao stranac, bez građanski prava, služio Crkvi u Ženevi. Potpuno su netočne i lažne objede o tomu da je proganjao neistomišljenike, jer je svu vlast imala gradska uprava. Tek pred kraj svoga života, pet godina prije smrti, 1559., vijeće mu je ponudilo građansko pravo ''kao priznanje za mnoge vrijedne zasluge koje je stekao od uvođenja kršćanske reformacije u Republici.''

Jean Calvin je bio pobožan vjernik, kršćanin i reformator jedan od najvećih teologa kršćanstva. Vjerovao je i naučavao da u postojećem kršćanstvu ima puno dobroga ali je potrebno unijeti duhovne i strukturne promjene kako bi bilo bolje i bliže evanđeoskom nauku.

INFO glasilo Reformatus

Reformatus, 2009.© #13760


-Za više informacija pritisnite na fotografije-






© 2005.-'10. Za ispis -PRITISNITE-

< srpanj, 2009 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

myspace layouts

Reformirana kršćanska (kalvinska) crkva je povijesna vjerska zajednica i dio hrvatskog kulturnog nasljeđa.
U Hrvatskoj djeluje od 16.st., a prve su župe osnovane oko 1540.
Bila je rasprostranjena u:
Međimurju, okolici Zagreba, Slavoniji i posebno Baranji.
Crkva je samostojna u okviru države.
Ustrojena je po sinodalno-prezbiterijalnom načelu.
Između zasjedanja Sinode
(koje je vrhovno tijelo) Crkvu vodi Sinodalno vijeće na čelu koga je biskup koji se bira na mandat.
Crkvene općine su vođene od pastora i prezbiterija Crkvene općine.
U Hrvatskoj ima 4000 vjernika, organiziranih u dvadesete dvije Crkvene općine,
u svijetu više 80.000,000 aktivnih vjernika koji su dio naše Alijanse.


Reformirana crkva je dio krovne organizacije Reformirane, Prezbiterijanske, Kongregacijonalne, te Ujedinjene Crkve koja ima administrativno sjedište u Ženevi.



Članicom SARC-a mogu biti samo one Crkve koje nakon podnesene zamolbe mogu dokazati i pokazati da njeguju istinski reformatorski: kalvinski nauka, te prezbiterijalni sustav crkvene uprave.
________
Ukoliko želite saznati više o kršćanstvu: reformaciji i prezbiterijanizmu javite se, a pritiskom na adresu možete nam poslati elektroničku poštu:




Medulićeva 18,
10144 Zagreb, HR
tel/fax 01 4810696


________
Zalažemo se;
za promicanje kršćanskog nauka,
ekumenskog zajedništva, dijaloga, suživota različitosti
i tolerantnosti prema svima!
Protivimo se;
svim oblicima jednoumlja, fundamentalizma,
fanatizma i netolerancije!
______